Работно време: Понеделник - Петък / 9:00 - 18:00, Събота / 09:00 - 14:00 042 601 460 0899 61 42 20
Хората повече вярват на очите си, отколкото на ушите си !

Как пушенето вреди на зрението

Тютюнопушенето удвоява риска от загуба на зрението, а ако в семейството ви има случаи на очни заболявания, опасността може да се покачи осем пъти. Ако наистина не можете да откажете цигарите, много е важно да направите всичко възможно, за да се противопоставите на вредните им последствия, като се храните с полезни за очите продукти, но трябва да избягвате добавките с бета-каротин, които могат да повишат риска от рак при пушачите.
Въпреки това помнете, че застрашавате зрението си, ако продължавате да пушите.

Химикалите в тютюневия дим засягат кръвоносните съдове в ретината и допринасят за развитието на възрастово свързана дегенерация на макулата (ВСДМ). Изчислено е, че приблизително един на всеки десет случая се дължи на тютюнопушене. Още повече че рискът от ВСДМ е двойно по-голям при хората, които живеят с пушачи! Затова с отказването на цигарите предпазвате и семейството си.

Ако пушите, рискувате и множество други очни заболявания, включително катаракта. Ако имате здравословни проблеми, като диабет или високо кръвно налягане, съществува голяма вероятност пушенето допълнително да увеличи опасността.

Дата на публикуване:

Други статии