Работно време: Понеделник - Петък / 9:00 - 18:00, Събота / 09:00 - 14:00 042 601 460 0899 61 42 20
Хората повече вярват на очите си, отколкото на ушите си !

Терапия със стволови клетки е обещаваща при лечението на една от честите причини за слепота

Две проучвания показват, че клетъчното лечение със стволови клетки е безопасно при пациенти със суха макулна дегенерация и води до подобрение на зрението.

 

Резултатите от две ранни клинични проучвания показват, че е възможно да се използват човешки ембрионални стволови клетки като лечение на сухата форма на дегенерация на макулата, според презентациите, представени на AAO 2017, 121-та годишна среща на Американската академия по офталмология. Стволовите клетки, инжектирани в окото, изглежда са заменили липсващите клетки, увредени от болестта, без сериозни странични ефекти. Едно проучване предполага, че може дори да се подобри зрението на пациентите.

 

И в двете проучвания изследователите са првърнали ембрионалните стволови клетки във вид клетки на ретиналния пигментен епител (RPE), и ги инжектирали в очите на хора, страдащи от суха свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD), която е водеща причина за слепота при хора над 55-годишна възраст. Понастоящем няма лечение за тази болест, засягащо 30 милиона души по света, въпреки че хранителни добавки могат да бъдат приемани като превенция.

 

Дисфункцията и дегенерацията на RPE клетките са част от процеса, който води до загуба на зрение при свързана с възрастта макулна дегенерация. Клетките, получени от човешки ембрионални стволови клетки, инжектирани под ретината, са предназначени да поддържат и / или да заместят загиналите RPE клетки на пациента.

 

Експерти в областта на регенеративната медицина смятат, че макулната дегенерация ще бъде една от първите области на успех при терапията със стволови клетки. Това е така, защото в лабораторията е относително лесно да се отглежда голям брой RPE клетки. Тези клетки са почти идентични с тези в окото. RPE клетките не изискват образуване на невронни връзки, за да поддържат фоторецепторите в ретината. Също така, местоположението в окото, в което са трансплантирани клетките, се разпознава като място, с липса на имуно-отговор, което означава, че това е едно от много малкото места в тялото, в които рискът от отхвърляне на трансплантираните клетки е нисък. На последно място, лечението може да бъде извършено с малък брой клетки в много локализирана област, което намалява рисковете.

 

Втората изследователска група от Bascom Palmer Eye Institute в Маями проведе две изследвания, използващи RPE клетки, получени от човешки ембрионални стволови клетки, за лечение на пациенти със суха AMD, както и пациенти с болест на Старгард. Това е най-разпространената форма на наследената макулна дегенерация. Подобно на сухата AMD, няма лечение за тази болест, водеща до слепота.

 

Стволовите клетки, имплантирани при тези пациенти, са оцелели до три години и не са имали странични ефекти. Някои от тези пациенти дори са възвърнали зрението си в известна степен.

 

"RPE клетките изглеждат добре поносими в човешкото око", заяви водещият изследовател Нинел З. Грегори М.Д. от Bascom Palmer Eye Institute. "Няма сериозни нежелани събития, които да се дължат на трансплантираните RPE клетки, включително образуване на тумори. "Това проучване подкрепя по-нататъшното развитие на RPE, получени от човешки ембрионални стволови клетки за дегенеративни заболявания на макулата".

Дата на публикуване:

Други статии