Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Дегенерация на макулата

Макулната дегенерация е заболяване, което засяга макулата (част от ретината на окото), отговорна за централното зрение.

Когато чувствителните на светлина клетки в макулата, т.нар. конусчета спрат да функционират, това се нарича дегенерация на макулата.

Нарушава се централното зрение, като периферното се запазва.

Това заболяване се среща най-често при хора над 60-годишна възраст и в този случай се нарича възрастова дегенерация на макулата /сенилната макулна дегенерация/.

По-редки са някои наследствени форми на дегенерация на макулата, които засягат деца и млади хора.

Дегенерацията на макулата не причинява слепота. Засегнатите хора могат да виждат един предмет или лице, но не могат да различават чертите им. Въпреки, че някои дейности като четене и шофиране се затрудняват или стават почти невъзможни, запазеното периферно зрение им помага да извършват обичайните всекидневни дейности.

Съществуват два типа най-често срещана макулна дегенерация: “суха” /атрофична/ и “мокра” /ексудативна/. Сухата форма на дегенерация на макулата е по-често срещаният вид (между 85 и 90%). Тя се свързва със стареенето и изтъняване на тъканта на макулата. Загубата на зрение е постепенна, по-скоро невъзможност за определяне на детайли на даден обект. “Мократа” форма се среща при около 10% от всички пациенти с дегенерация на макулата. Появяват се нови съдове в/или под ретината със склонност към кървене. Новообразуваните кръвоносни съдове започват да навлизат в ретината, повреждайки и унищожавайки клетките на макулата. Причината за внезапното развитие на тези съдове все още не е известно. При тази форма на дегенерация намалението на зрението настъпва по-бързо и е по-значително.

Макулната дегенерация се проявява по различен начин. 
Състоянието може де е едва забележимо в ранните стадии. Понякога се проявява

само в едното око, докато другото продължава да вижда добре с години. Но засегне ли и другото око, загубата на централното зрение е осезаема.


Симптоми

Основният симптом за дегенерация на макулата е намаляване или загуба централното зрение и запазване на периферното зрение. Трудности при близка и детайлна работа, като четене или вдяване на игла. Виждат се разкривени образи, правите линии изглеждат нерегулярни, извити или пречупени . Обектите изглеждат с различен цвят, размер  и форма във всяко от двете очи. Намалено или размазано зрение. В някои случаи цветовете губят яркостта си или в централното зрение се появяват тъмни петна.

Причини

Причините за развитие на макулна дегенерация не са изяснени. Съществуват редица рискови фактори, които влияят отрицателно на защитните механизми на очите и поради това се смятат за едни от причинителите на макулната дегенерация.

Такива са:

 • Възраст /основен фактор / - с напредване на възрастта, нараства и вероятността за развитие на макулна дегенерация;
  • Раса – среща се по-често при бялата раса, но засяга и представители на другите раси.;
  • Пигментация – по-често се среща при хора с по-светла кожа;
  • Цвят на ириса – подобно на кожата, хората с по-светъл ирис са по-предразположени от останалите;
  • Пол – заболяването се среща по-често при жени;
 • Нелекувана хипертония;
  • Тютюнопушене – това е утвърден рисков фактор и при двата типа макулна дегенерация;
 • Липсата на витамини и минерали;
  • Затлъстяване, метаболитен синдром – също се свързват с повишен риск;
  • Сънна апнея – счита се също за рисков фактор, независим от затлъстяването;
  • Пряко излагане на слънчева светлина – хората с продължителна работа на открито, както и тези живеещи на екватора, се считат за предразположени;
  • Висока степен на късогледство (миопия) – свързва се с повишен риск от макулна дегенерация или т.нар. миопична дегенерация;
 • Повишени нива на холестерол или кръвна захар, които с времето могат да предизвикват дегенеративни процеси
 • Наследственост - често макулна дегенерация се открива при няколко представители на едно семейство. Изследвания на близнаци показват, че генетичните фактори играят значителна роля. Голям брой гени и протеини се свързват с развитие на суха и влажна форма на макулна дегенерация.

Диагностика

Какви изследвания са нужни, за да се установи заболяването:

 • Рутинен преглед;
 • Измерване на остротата на зрението;
 • Изследване на ретината;

При изследването на ретината, офталмологът търси специфични белези на макулна дегенерация. Множествените петна в макулата, познати като друзи, са отличителен белег на сухата форма на макулна дегенерация. Те представляват струпване на мазнини и клетъчни отломки под пигментния слой на ретината. Изглеждат като бели или жълти точки, които с времето се сливат. Понякога те могат да предизвикат лека до умерена загуба на централното зрение. Някои друзи се считат за рисков фактор за прогресия към влажна дегенерация. Друг белег за сенилна дегенерация на макулата е изтъняването на пигментния слой на ретината и хороидеята (средният слой на окото).
При ексудативната форма на макулна дегенерация, офталмологът може да види ексудати (течност), кръв, белези и оформени нови съдове под ретината. Тези отклонения нарастват бързо, за месеци до дни. В крайна сметка те водят до постоянна загуба на централно зрение.

При установяване на белези на макулна дегенерация, лекарят назначава по-детайлни изследвания на ретината.

 • Флуоресцентна ангиография
  При нея флуоресцентно вещество – флуоресцеин се инжектира в ръката, след което се заснима ретината, когато веществото преминава през нея. Тестът установява локализацията на съдовете и наличието на съдово увреждане, както и евентуалното повлияване от лазерно лечение.
 • Индоцианин зелена ангиография
  Този тест използва различен вид контрастно вещество и позволява откриването на белези на влажна форма на макулна дегенерация, които не се откриват с флуоресцеин.
 • Оптична кохерентна томография
  Това е неинвазивен метод за визуализиране на ретината. Полезен е при определяне на засягането на отделни слоеве на ретината, както и за наличие на оток и възпаление.
 • Периметрия
  Чрез нея се установява локализацията на загубена или намалена функция на ретината. Изисква се съдействие от страна на пациента
 • Тест с решетката на Амслер

Лечение

От жизнено важно значение е да се направи консултация с офталмолог и той да бъде уведомен за всички констатирани от вас признаци, така че прогресията на състоянието да бъде избегната доколкото е възможно.

Въпреки, че все още не може да се предотврати дегенерацията на макулата, съществуват методи, които могат да забавят развитието на болестта и да помогнат на пациента да се справи с постепенната загуба на зрение. При някои случаи хранителните добавки и витамини биха забавили развитието й.
Лечението на по-често срещаната „суха“ дегенерация на макулата се съсредоточава главно върху начините за корекция на намаленото зрение с помощни средства. Специално създадените телескопични очила или телевизионни устройства могат да помогнат на болните да продължат да се занимават с много от любимите си дейности. В случаите на „ексудативна“ дегенерация на макулата, понякога е възможно в ранните етапи да се прибегне до лазерно лечение. Използва се прецизно фокусиран лазерен лъч за изгаряне на пропускащите кръвоносни съдовете, които повреждат макулата. Съществува голям спор сред лекарите относно ролята на витамините и минералите в лечението на възрастовата дегенерация на макулата. Много вярват, че всекидневна доза витамини- антиоксидантите, по-специално цинк, витамин А, С и Е, селен, мед, лутеин и зеаксантин и антиоксиданти ще намалят вероятността за прогресивното развитие на дегенерация на макулата при око, което тепърва започва да се уврежда. Приемането на витамини при хора в ранни етапи на дегенерация на макулата се препоръчва.

 • Лазерно лечение - то може да намали или да спре загубата на зрение в ранните стадии на дегенерацията. С помощта на аргонов или криптонов лазер се унищожават новообразуваните съдове. На тяхно място остават белези върху ретината, които водят до загуба на зрение в този участък, но се ограничава разпространението на дегенерацията. За съжаление лазерното лечение води до подобрение само при половината от пациентите и само малък брой покриват критериите за лечението.
 • Фотодинамична терапия – използва се вещество, активиращо се от светлина – вертепорфин, което се инжектира венозно и с помощта на специален лазер се затварят абнормалните кръвоносни съдове, без да се наранява ретината. Лечението отнема от една до няколко години. Тъй като веществото се активира от светлина, излагането на слънчева светлина е противопоказано за около пет дни.

В напреднал стадий се прилага Anti-VEGF терапия(инжекции в окото), с цел ограничаване на процеса.

Много важно е да се правят периодични прегледи за проследяване развитието на дегенерацията на макулата и при появата на всяка промяна в зрението да се търси причината. Трябва да се следи и общото състояние – да се контролира кръвното налягане, холестерола, диабета, диетата или всяко отклонение, което повлиява зрението

+35942601460 - Обадете ни се сега !