Промени предпочитания за бисквитки
Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Катаракта

Какво е катаракта?

Катарактата е състояние на потъмняване на вътреочната леща на окото.

Това състояние може да се характеризира с лека до пълна непрозрачност и възпрепятстване на преминаването на светлината с образите да достигат до ретината.

Помътняването на лещата може да стане бързо, но може да продължи и години. Зрението при наличие на катаракта би могло да се опише като гледане през перде. Ето защо много често катарактата е наричана "старческо перде".

Профилактика и превенция

Доказано е, че излагането на пряка слънчева светлина допринася за развитието на катаракта. Носенето на слънчеви очила с висока степен на защита от ултравиолетови лъчи или шапка с широка периферия при излагане на слънце може да забави развитието на катаракта.  Носенето на диоптрични очила също подобрява зрението.  Воденето на здравословен начин на живот също намалява риска от заболяването.

Хора над 40 годишна възраст, които имат в историята на семейството си катаракта трябва да преглеждат очите си периодично

При констатиране на някой от симптомите на катаракта, изброени по-горе, консултирайте се с офталмолог възможно най-скоро.

Съвременните хирургически техники са извънредно надеждни и успешни, 90 % от пациентите възстановяват голяма част от зрението си.

Тази апаратура се използва за лечение:
Запазете своя час сега
Запазете си час за очен преглед лесно и бързо, само с един клик
+35942601460 - Обадете ни се сега !