Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Глаукома - Често задавани въпроси

Има ли начин да се предотврати глаукомата?

Няма нищо, което да предотврати глаукомата, но може да забавите развитието й с ранно лечение. Ето защо е много важно да ходите на редовни очни прегледи. Вашият лекар ще извърши серия от безболезнени тестове - измервания на налягането в очите, разширени очни изследвания, а понякога и опити с визуални полета и други тестове - за да провери каквито и да е промени в очите Ви или във вашето виждане. При ранно откриване глаукомата често може да се контролира с лекарства, като например капки за очи. Ако вашата глаукома не реагира на медикаменти, Вашият лекар може да Ви препоръча операция. Понеже глаукомата е безболезнена, около половината от хората, които страдат от нея, не знаят, че я имат. 

Ако имам глаукома, ще ослепея ли?

Няма да ослепеете, ако приемате правилно и редовно лекарствата си и следвате съветите на лекаря си. Лечението значително забавя увреждането на оптичния нерв поради високото налягане в окото. Всъщност, ако всеки ден слагате капки за очи по график, най-вероятно ще запазите зрението си.

Ако един от родителите ми има глаукома, ще я получа ли и аз?

Не е задължително, но рискът се увеличава. Други фактори, които могат да увеличат риска са, ако:

Хората с тези рискови фактори трябва редовно да проверяват очите си.

Ако имам глаукома, мога ли да шофирам?

Повечето хора с глаукома могат да продължат да шофират - стига те да преминат през тест за зрението на КАТ. Просто казано, способността Ви да управлявате ще зависи от това колко от зрението е изгубено.

+35942601460 - Обадете ни се сега !