Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Глаукома - Лечение и превенции

Лечение

Каквото и да е вашето вътреочно налягане, неговото намаляване и редовно измерване пречат на болестта да прогресира. 
Целта на лечението при глаукома е да се предотврати прогресирането на заболяването чрез:

Медикаменти

Откритоъгълната глаукомата обикновено се контролира с медикаменти, които понижават вътреочното налягане, чрез намаляване на продукцията на вътреочна течност или като увеличават оттока през ъгъла на оттичане. Лекарствата за глаукома могат да имат и странични ефекти. Трябва да информирате  вашия лекар, ако се появи: парещо усещане в очите, зачервяване, замъгляване на зрението, главоболие, промени в пулса, сърцебиене или проблеми с дишането, изтръпване на пръстите на ръцете и краката, сънливост, загуба на апетит, чревни неразположения, камъни в бъбреците, анемия или лесно кървене.

Лазерно и оперативно лечение на глаукома

Процедурата наречена лазерна трабекулопластика подобрява дренажа  при пациенти с откритоъгълна глаукома. При пациентите със закритоъгълна  глаукома се прилага т.н. лазерна иридотомия /нарича се така, защото се прави малък отвор в ириса /.

В случаите, когато вътреочното налягане не може да се повлияе от капки и лазертерапия, се прибягва до антиглаукомна операция.

Има три начина за хирургично лечение на глаукомата:

Смисълът на оперативното лечение при глаукома е да се понижи вътреочното налягане, създавайки заобиколен път за оттичане на вътреочната течност от окото.

С въвеждането, утвърждаването и усъвършенстването на лазерните технологии възможностите за ранно диагностициране, терапевтично повлияване и активно проследяване на пациентите с глаукома стават все по-големи.

Селективна лазерна трабекулопластика – процедура с добра ефективност и отличен профил на безопасност. При тази процедура се създава изкуствен път за отток на вътреочната течност като по този начин се понижава вътреочното налягане. След фистулизиращите операции /трабекулектомия/, вътреочната течност се оттича през създадената фистула и причинява надигане на конюнктивата под горния клепач /филтрационна възглавничка/, което причинява дразнене. Трябва да се спазва хигиена и да се прилагат временно капки и медикаменти.

Превенция на глаукома

Активният начин на живот, редовните физически упражнения и храненето със здравословна и разнообразна храна значително ограничават риска от развитие на глаукома при напредването на възрастта.

Какво трябва да направим, ако установим, че имаме глаукома?

Посещавайте редовно вашия лекар, за да спрете прогресията на заболяването и да запазите зрението си!

При диагностицирана глаукома, за да спрете развитието на заболяването, променете начина си на живот, като:  

+35942601460 - Обадете ни се сега !