Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Глаукома - Симптоми, причини и диагностика

Причини          

Когато течността, наречена вътреочна течност, не се изтича правилно, налягането в очите нараства. Повишеното налягане в окото може да увреди зрителния нерв. Преди се смяташе, че високото вътреочно налягане е главната причина за увреждането на зрителния нерв при глаукома, но сега знаем, че дори хора с „нормално“ налягане могат да загубят зрение поради глаукома – така наречената “ глаукома на нормалното налягане“. Може би има и други фактори, които засягат оптическия нерв, дори когато налягането е в така наречения „нормален“ обхват. Но все още повишеното вътреочно налягане се смята за главен рисков фактор за глаукома, защото проучванията показват, че то увеличава вероятността от увреждане на оптическия нерв. Ако е разрушен целия нерв, настъпва слепота.

Рискови фактори

Високото вътреочно налягане само по себе си не означава, че вие имате глаукома. Вашият лекар събира много информация, за да определи риска от развитие на заболяването. Най-важните от тези рискови фактори са:

Вашият лекар ще претегли всички тези фактори и ще прецени дали се нуждаете от лечение за глаукома или дали трябва да бъдете следени внимателно.

Диагностика

Редовните прегледи на очите са най-добрия начин за откриване на глаукома.

Вашият лекар ще провери вътреочното ви налягане, ъгъла на оттичане на окото и ще тества зрителното поле на всяко око. Препоръчително е извършването на задълбочено очно изследване, както следва:

+35942601460 - Обадете ни се сега !