Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Катаракта - Често задавани въпроси

Какви симптоми предизвиква катарактата?

Катарактата обикновено се формира бавно през годините, причинявайки постепенно замъгляване на зрението, като това не може да се поправи с очила. При някои хора зрението може да се влоши относително бързо. Развитието на катаракта може също така да предизвиква отблясъци, трудности с шофирането нощно време и множество изображения в едното око.

Катарактата разпространява ли се от око на око?

Не. Но често се развива и в двете очи, едновременно или едно след друго с разликата между тях.

Има ли различни видове катаракта?

Да. Повечето видове катаракта са свързани с възрастта, но други примери включват вродена (наличие при раждане), индуцирани от лекарства (стероиди) и травми (увреждане на окото).

Има ли връзка между диабета и катарактата?

Да. Катарактата е по-често срещана при хората, които имат някои заболявания като диабет.

Катарактата само част от стареенето ли е?

Повечето форми на катаракта се развиват по-късно през живота на човек. Това се нарича възрастова катаракта и може да се появи по всяко време след 40 годишна възраст. Нормалният процес на стареенето причинява постепено помътняване на лещите. При не всички хора развитието на катаракта изисква лечение.

Могат ли деца да имат катаракта?

Да, но това е рядко.

Не знаех, че имам катаракта, докато моят очен лекар ми каза - това нормално ли е?

Първоначално може да не сте наясно, че катарактата се развива и тя може не причинява проблеми с вашето виждане. Като цяло, тъй като катаракта се развива с течение на времето, започвате да изпитвате замъгляване на зрението. В повечето случаи очите с катаракта изглеждат нормално, но ако заболяването напредне, зеницата ви вече не изглежда черна, а облачно бяла.

+35942601460 - Обадете ни се сега !