Промени предпочитания за бисквитки
Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Да дадем на очите си това, от което имат нужда


Вашите очи са важна част от вашето здраве. Можете да направите много неща, за да ги поддържате здрави и да сте сигурни, че ще виждате добре дълги години.

Eто няколко прости насоки, които лесно може да следвате, за да поддържате здрави очите си.


Ø Поддържайте здравословно тегло.


Наднорменото тегло или затлъстяването увеличава риска от развитие на диабет, артериална хипертония, висок холестерол и други системни състояния, които могат да доведат до проблеми със зрението като диабетна ретинопатия, катаракта, глаукома и други.


Ø Хранете се правилно, за да защитите зрението си.


Храненето е важно както за цялостното ви здраве, така и за зрението ви. Установено е, че някои храни подпомагат здравето на очите като цяло, а други намаляват риска от конкретни очни заболявания.

Витамин А - най-популярното полезно хранително вещество за очите можете да си набавите от морковите. Други известни източници са сладките картофи, кайсии, пъпеш. Важният за очното здраве антиоксидант витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, праскови, домати, ягоди, червени чушки. Присъствието в диетата на авокадо, бадемови ядки, слънчогледови семки ви набавя друг важен антиоксидант - витамин Е.

Според много проучвания, рискът от очни заболявания се намалява при редовната консумация на Омега-3 мастни киселини, каквито доставят мазните риби (сьомга, пъстърва, сардини, камбала, тон).

Проведени през последните няколко години проучвания утвърждават и ползите от прием на някои Омега-6 мастни кисели, по-специално гама-линоленова киселина, съдържаща се в маслото от вечерна иглика, касис, пореч. Самостоятелно, или в комбинация с някои омега-3 мастни киселини, има доказани ползи за превенция на „сухо око“ или намаляване на симптомите му.

Листни зеленчуци, като кейл, спанак, зеле, маруля и др. също поддържат очите ви здрави. Ползите от тях са свързани със съдържанието на лутеин и зеексантин. Други източници на тези вещества са грах и броколи. Яйцата също.

Важният за поддържането на ретината цинк се съдържа в бобови храни, нетлъсти червени меса, стриди, птиче месо.


Ø Включете редовна физическа активност в ежедневието си.


Всяка форма на ежедневни упражнения (бързо ходене, танци, колоездене, бягане, плуване, йога и др.) е полезна както за здравето като цяло, така и за очното ви здраве и значително намалява риска от проблеми с очите и зрението. Редовната физическа активност увеличава притока на кръв към очите, което е от съществено значение за здраветона очите ви. Проучвания установяват, че упражнения с умерена интензивност могат значително да подобрят очния кръвоток. Изследователите отбелязват също, че редовните ежедневни упражнения намаляват вътреочното налягане и риска от развитие на глаукома, както и риска от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация.


Управлявайте и поддържайте нивата на кръвната захар, холестерол и кръвно налягане според съветите на здравните ви специалисти.

При лош контрол диабетът с течение на времето може да увреди очите и да причини загуба на зрение, дори слепота.  Хората с диабет могат да развият диабетна ретинопатия, оток на макулата, катаракта, глаукома. Контролът на диабета и редовните очни прегледи могат да предотвратят проблеми със зрениети, или влошаването им. Поддържането на гликиран хемоглобин под 7% е препоръчително за много хора, но според рисковите ви фактори вашият лекар може да определи друга стойност, към която да се стремите.

Нелекуваната артериална хипертония, наред с проблеми в жизненоважни органи като сърце, мозък и бъбрек, може да доведе и до проблеми с очите, причинени от увреждане на съдовете на ретината - хипертонична ретинопатия. При леки до умерени промени няма клинична изява и нарушенията се откриват само при рутинен очен преглед. Препоръчителни са стойности на кръвно налягане по-ниски от 140/90mmHg, но при наличие на допълнителни рискови фактори вашият лекар може да постави по-ниска цел за вас.

Холестерол LDL или „лошият“ холестерол се натрупва и запушва кръвоносните ви съдове, включително в очите.
Предупредителни знаци са жълтеникави отлагания около роговицата, замъглено виждане, ксантелазми. Може да се стигне до сериозни състояния като макулна дегенерация, запушване на ретинална артерия, аркус на роговицата. Попитайте какви трябва да бъдат вашите стойности на холестер и с диета и медикаменти ги поддържайте.


Ø Запознайте се със здравната история на вашето семейство.


Важно е да знаете дали някой от членовете на вашето семейство е бил диагностициран с очно заболяване, тъй като много от тях са наследствени.Тази информация ще ви помогне да определите дали сте изложени на по-висок риск от развитие на очно заболяване. Наследствените очни заболявания могат да бъдат отключени от редица външни фактори като начин на живот и вредните въздействия на околната среда. Информирайте вашият очен лекар за вашата предразположеност към очно заболяване и следвайте съветите му за намаляване влиянието на отключващите заболяването фактори.


Ø Носете предпазни очила.


Носенето на защитни очила, или други подходящи предпазни средства, осигурява максимална протекция на очите в различни рискови професионални среди (строителство, металоообработване, дърводелство, заваряване, боядисване, медицински заведения и др), при спортуване или в някои битови ситуации, които могат да увредят очите ви. Когато предпазните очила са необходими като част от работата ви, създайте си навика да носите подходящия тип през цялото време и насърчавайте и колегите си да правят същото. Съществува  широка гама предложения, които предлагат от стандартни до специализирани решения за правилна защите на очите.


Ø Носете слънцезащитни очила.


Тяхната основна задача е да предпазват очите ви от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Когато купувате слънчеви очила, потърсете такива, които блокират 99 до 100 процента от UV-A и UV-B радиация.


Ø Избягвайте пушенето или напълно го спрете.


Пушенето е точно толкова вредно за очите, колкото и за останалата част от тялото. Тютюневият дим съдържа над 5000 химикала, много от които са токсични и потенциално увреждащи очите. Изследванията свързват тютюнопушенето с повишен риск от развитие на свързани с възрастта очни заболявания като макулна дегенерация, глаукома, катаракта и увреждане на зрителния нерв. Всяко едно от тях може да доведе до слепота. Токсините в цигарения дим увреждат вашето здраве и дразнят очите ви, но също така доказано причиняват увреждания в областта на мозъка, която обработва зрението. Ако пушите или сте били пушач в миналото редовните очни прегледи са задължителни.


Ø Дайте почивка на очите си.


Ако прекарвате много време пред компютъра или се фокусирате върху едно нещо очите ви могат да се уморят. Опитайте правилото 20-20-20: На всеки 20 минути гледайте настрани и фокусирайте различни предмети на разстояние около 6 метра пред себе си за 20 секунди. Това кратко упражнение може да помогне за намаляване на умората на очите.


Ø Почистете ръцете и контактните си лещи правилно.


За да избегнете риска от инфекция, винаги измивайте добре ръцете си, преди да поставите или извадите контактните си лещи.Уверете се, че сте дезинфекцирали контактните лещи според инструкциите и ги сменете според случая. Препоръчителна е смяна на контейнерите за съхранение на всеки 3 месеца.


Ø Правете редовно цялостен очен преглед.


Дори да нямате какъвто и да било зрителен дискомфорт, посещението при вашия очен специалист за цялостен преглед е сигурният начин да се уверите, че очите ви са здрави. Много често срещани очни заболявания нямат предупредителни признаци и прегледът от очен лекар е единствения начин да се открият в ранен стадии, когато лечението им е по-лесно. Недиагностицирането им навреме поради закъснял офталмологичен преглед може сериозно да затрудни лечението и да влоши прогнозата.

Редовните посещения при офталмолог за силно препоръчителни, а в някои случаи и задължителни, ако приемате ежедневно лекарства за продължителен период от време с възможни очни неблагоприятни ефекти.

+35942601460 - Обадете ни се сега !