Промени предпочитания за бисквитки
Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Има ли профилактика на глаукома?


В световен мащаб заболяването глаукома е втората водеща причина и за нарушено зрение, и за слепота. При липса на адекватно навременно лечение, глаукомата може да увреди необратимо зрителните нерви и да доведе до пълна загуба на зрение.

Какво е характерно за това заболяване?

Невродегенеративното заболяване глаукома се получава, след като се повиши налягането вътре в окото, водещо до нарушено движение на течността в него.

Вътреочната течност изтича през канали, които приличат на мрежа. Ако бъдат блокирани, това води до натрупване на течност. Като основна причина се смята наследствеността, а по-рядко може да се дължи на травма, химично увреждане, очна инфекция, възпаление, дебелината на роговицата, съдови проблеми и др.

Заболяването се проявява най-вече над 60-годишна възраст, но е възможно да засегне и млади хора и деца. Най-разпространеният тип глаукома е откритоъгълната глаукома, срещаща се обикновено при хора над 50 г. Според тревожната статистика у нас тя е водеща причина за слепота – годишно се хоспитализират средно 3000-3500 пациенти.

За съжаление, при начално развитие на болестта голяма част от хората нямат симптоми. Те се появяват постепенно и обикновено се характеризират със загубата на периферно или странично зрение, т.нар. „слепи петна”, тунелно виждане, но също и зачервени и замъглени очи, главоболие и гадене, болка, поява на ореоли около обектите и загуба на зрение. Най-често се засягат едновременно и двете очи, макар че оплакванията може да са по-силни в едното око.

Ако изпитвате някой от тези симптоми, трябва незабавно да потърсите помощ от специалист. Диагностицирането от очен лекар включва различни тестове, които са напълно безболезнени и не отнемат много време. В случай че спадате към рисковите групи, ежегодното профилактично посещение при офталмолог е задължително.

Каква превенция на глаукома е възможна?

Тъй като оплакванията, сигнализиращи за глаукома, се появяват при вече напреднало заболяване и увредено зрение, все повече специалисти по очно здраве препоръчват няколко метода за превенция на глаукома.

Съществуват и мнения, че за пълна превенция не може да се говори, но актуалните изследвания показват обнадеждаващи положителни резултати дори при хора с фамилна анамнеза. Данните сочат, че с използването на различни техники заболяването може да бъде избегнато или стопирано, ако вече съществува.

Ежегодни профилактични прегледи

Понеже основен рисков фактор за глаукома е повишеното вътреочно налягане, препоръчва се стойностите му да се проверяват всяка година. Това е особено значение за хората след 40 г. и тези с фамилна обремененост. При ранно откриване и проследяване на очната хипертония, както и нейното третиране, рискът да се развие глаукома и да се увреди необратимо зрението, е значително намален.

Регулярна физическа активност

Проучванията доказват по безспорен начин ключовата роля на двигателната активност за превенция на глаукома. Английски учени установяват, че при активен начин на живот очното здраве дори се подобрява в дългосрочен план. По-конкретно става дума за ниското перфузионно налягане, което зависи от съществуващата разлика между системно артериално и вътреочно налягане.

Важно е да знаете, че не са препоръчителни тежки или силови тренировки, а ако се практикува йога и сте с глаукома, трябва да се избягват пози с глава, насочена надолу.

Ранна защита на очите

Възникването на глаукома често е предшествано от влошено зрение или проблеми с очите от ранна възраст. Затова е добре здравето на очите да бъде поддържано с подходящи билкови продукти, особено ако се прекарва над 2-3 часа дневно пред екрана на телевизора, компютъра или телефона.

Експертите препоръчват и прием на омега-3, защото полезните мастни киселини подпомагат оттичането на вътреочната течност и в същото време предотвратяват възпаленията и очната сухота.

Поддържане на нормални нива на кръвната захар

При диабетно болните има по-голям риск да се появи глаукома, прогресиращ с възрастта и степента на заболяването. Високата кръвна захар има неблагоприятно отражение върху целия организъм, но е особено пагубна за очите и често води до пълна загуба на зрение. Ако кръвните ви показатели са в нормални граници, опасността от развитие на глаукома намалява със 70%.

Правилен хранителен режим

При условие че поддържате хранителен режим, включващ достатъчно свежи зеленчуци и плодове, ще бъдете предпазени от повишаване на кръвната захар, артериалното налягане и появата на диабет. Съдържащите се в тях полезни вещества – включително и каротеноиди, защитават очите от редица заболявания.

Хранителни добавки за превенция

Уврежданията на зрителния нерв се свързват и с оксидативния стрес, а антиоксидантите са в голяма помощ за преборването му. За превенция на глаукома и за допълващо лечение при вече появило се заболяване е препоръчителен приемът на лутеин, астаксантин, зеаксантин и проантоцианидин. Естествените помощници от природата пазят очите от UV лъчите, сухия и замърсен въздух и други вредни въздействия на околната среда. Те не само намаляват оксидативния стрес, но осигуряват и пигментна и съдова защита за окото изцяло.

От витамините и минералите, които предпазват очите, са витамин А, витамините от В- групата, С и Е, а от минералите – магнезий, цинк и калий.

Някои билки като черна боровинка и очанка също могат да бъдат използвани като превантивна мярка.

Лекарите съветват да се поддържа здравословно тегло, да се спрат цигарите, да не се злоупотребява с алкохол и кофеинови напитки, а също и да се носят очила за предпазване от слънчевите лъчи и светлината на екраните.

За контрол на вътреочното налягане, поддържане и възстановяване здравето на очите помага и честият прием на течности, но в умерени количества и в продължение на целия ден. Ако се опитваме да „наваксаме“ пропуснатата хидратация за кратък период, има риск временно да се повиши налягането в очите.

Освен това според последните проучвания спането на по-висока възглавница, която държи главата леко повдигната, редуцира налягането на очите по време на сън.

Препоръчително е всеки да има представа кои са заболяванията, характерни като честота при негови роднини. Ако някой от тях е имал или има глаукома, а също е и с високо вътреочно налягане, непременно трябва да се консултирате с офталмолог.

Съвременните методи за лечение на глаукома целят да се редуцира или стабилизира вътреочното налягане. Щом това се постигне, могат да бъдат предотвратени пораженията на очните структури и на оптичния нерв в частност.

Макар че съществуват неоперативни методи, а при изчерпани възможности и оперативна намеса, ранната диагностика представлява най-добрият начин за профилактика на загуба на зрението, причинена от глаукома.

В Медицински център Верея можете да си запазите час за преглед и да решите всеки проблем, който имате със зрението си. Данни за контакт можете да намерите ТУК.

+35942601460 - Обадете ни се сега !