Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Какво е катаракта?


Какво е катаракта?

Катаракта е заболяване на окото, което представлява помътняване или непрозрачност на естествената леща на окото. С времето това води до необратими последствия – пълна загуба на зрението.

Как катарактата влияе на зрението?

Докато сме млади, лещата е прозрачна. Тя помага да се фокусират светлинните лъчи към задната част на окото (ретината), която изпраща информация до мозъка, позволявайки ни да виждаме.

С развитие на катарактата, лещата постепенно помътнява и не позволява на светлинните лъчи да преминат успешно към ретината. Картината, която получава ретината става размита. При някои хора зрението може да се влоши сравнително бързо.

Развитието на катарактата също причинява светлинни отблясъци, отпадане на части от зрителното поле, двойно виждане, затруднения при шофирането през нощта и други. В повечето случаи, очите с катаракта изглеждат нормално, но ако катарактата е напреднала, зеницата може да не изглежда черна, а да бъде мътна или бяла. Точно това води и до честа смяна на диоптрите с напредването на възрастта.

Какви са причините за катарактата?

Повечето форми на катаракта се развиват в зряла възраст. Нормалния процес на стареене води до уплътняване и помътняване на лещата. Това е възрастовата катаратка и е най-често срещания тип. Обичайно се появява след 40 годишна възраст.
Въпреки че повечето катаракти са свързани с възрастта, има и различни видове, като вродени, предизвикани от лекарства, травматични, хронично възпалени и други. Катарактата е по-често срещана при хора, които имат определени заболявания, като диабет и хипертония.

Как се лекува катаракта?

Хирургията е единственото съвременно лечение за катаракта. Изключително ефективно и с минимални рискове. Този метод е лесен и бърз. Предпочитан за по-голямата част от пациентите.

Съвременната катарактална хирургия е една от най-сигурните и ефективни хирургични процедури днес. С минимални усложнения и отлични резултати.

Операцията се състои в отстраняване на помътнената собствена леща и подмяната ѝ с изкуствена интраокуларна такава. Процедурата обичайно се извършва амбулаторно и не изисква престой в болница. Анестезията е местна – с капки или инжекция.

Тази интервенция често се извършва при оплакване от пациенти в напреднала възраст, които страдат от намалено зрение, което влошава качеството им на живот. Редовните профилактични прегледи помагат поставянето на диагноза и навременното лечение. Точно за това те са изключително важни.+35942601460 - Обадете ни се сега !