Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Лечение и диагностика на глаукомата. Интервю на д-р Петър Янев.


Д-р Петър Янев: Глаукомата или както е известна сред нашето общество - "тихият убиец на зрение" е изключително често срещано заболяване. То е социално значимо и засяга голям брой хора. 

По данни на световната здравна организация над 290 милиона души страдат от глаукома в световен мащаб, а около 40 милиона от тях нямат зрение нацяло. Останалите имат лека форма на заболяването. По данни на Националната глаукомна асоциация в България от глаукома страдат около 10,000 човека. 

За разлика от катарактата, глаукомата няма ранни симптоми, които човек да забележи. Когато човек усети влошаване на зрението, то най-често това означава, че глаукомата е напреднала. Това е заболяване, което засяга основно периферното зрение. То е това с което ние се ориентираме в пространството и виждаме движещите се предмети. Ние хората имаме стереоскопични зрение, т.е. имаме 2 очи. Обикновено двете зрителни полета в централната част се припокриват, което "маскира" заболяването.

Основен рисков фактор при глаукомата е повишеното очно налягане. Всеки очен преглед без значение от повода по който пациента е посетил очен лекар, се включва измерване на очното налягане. Препоръчително е хората след 40-годишна възраст поне веднъж в годината да измерват очното си налягане. Има наследственост при глаукомата. Особено внимателни трябва да бъдат хората, които имат близки роднини, като майка, баща, баба, дядо или други родственици, които страдат от глаукома. Ние препоръчваме внимателно проследяване веднъж в годината, особено след 55-годишна възраст.

Журналист Валентин Калчев: Споменахте за световните и за националните данни. Какво сочат данните за разпространението на глаукомата в Стара Загора и региона?

д-р Петър Янев: В Стара Загора глаукомата е широко разпространена. Според данни на здравната каса и здравните органи около 1000 души всяка година се диагностицират с това заболяване, т.е. те са новооткрити пациенти с глаукома. При глаукомата е важна ранната диагностика. Съвременните средства на лечение са най-често под формата на капки и различни препарати. Комбинации между тях също е възможна. При добър контрол и чести посещения при очния си лекар, пациентите могат да запазят нормалното си зрение през целия си живот. Затова е изключително важно хората да посещават очния си лекар редовно.

Журналист Валентин Калчев: Може ли да поговорим малко повече за същността на заболяването? Някои го описват, като "зрение през тръба"?

д-р Петър Янев: Разбира се. При глаукомата се засяга зрителния нерв. Той представлява сбор от неврони. По своята всъщност той е бяло мозъчно вещество. Както е известно, нервната тъкан е една от тъканите, която не може да се регенерира. Тоест, когато започнем да губим части от зрителния нерв, каквито и усилия да полагаме, няма как да възстановим тъканите. Както споменах по-рано се загубва периферното зрение. То започва от периферията и напредва към центъра. Преди пациентите да загубят напълно зрението си, остава само централното такова, т.е. пациентите виждат като "през тръба". Това им позволява да гледат телевизия и да познават хора, но губят възможността да се ориентират в пространството. Съответно това ги кара да се самоизолират в позната обстановка, какъвто е например техният дом. По този начин те губят своите социалните контакти. Това е голям и значим социален проблем, който е свързван с напредналата глаукома.

Журналист Валентин Калчев: Споменахте, че октритата навреме глаукома е лечима. Какво още може да кажете по темата?

д-р Петър Янев: В голям процент от случаите, глаукомата може да бъде поддържана на ниво, на което пациентите да имат нормално функциониращо зрение, за да водят пълноценен начин на живот. За съжаление думата "излекуване" не е коректна. Тя не се използва при глаукомата, защото това заболяване е нелечимо. Съврменните методи дават възможност тя да се контролира, когато е диагностицирана навреме, преди да настъпят зрителните смущения.

Журналист Валентин Калчев: За да стане това "хващане" навреме, генетичните изследвания за предразположеност към глаукома ли са водещи?

д-р Петър Янев: Генетичните изследвания за глаукома са налични от няколко години. Това заболяване е мултигенно. Т.е. множество от фактори могат да му повлият. Глаукомата има както генетична предразположеност, така и фактори от заобикалящия ни свят. Генетичните тестове обхващат по-голямата част от гените, които се смята, че са отговорни за развитието на глаукомата. Това към момента, особено за България, е по-малко приложимо изследване, защото се прави на малко места и струва скъпо. 

Ежегодното посещение при очен лекар при хора над 40 или особено над 55-годишна възраст, както е упоменато в кампанията "право на зрение" е достатъчно, за да можем очните лекари да открием и съответно да предпишем нужното лечение. Положителен резултат от генетичен тест не означава винаги, че човек ще развие глаукома, тъй като заболяването е съчетание между генетични и други фактори от заобикалящия ни свят. Основния метод за откриването на глаукомата си остава редовното посещение при очен лекар, дори и да нямаме оплаквания.

+35942601460 - Обадете ни се сега !