Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Предпазват ли витамините от вредната синя светлина


Тъй като електронните устройства са вече неделима част от живота ни, някои компании продават витамини, като твърдят, че техният продукт може да защити окото от високоенергийната синя светлина, излъчвана от електрониката. Офталмолозите искат хората да знаят, че няма доказана полза при приемане на витамини за очите и няма убедителни доказателства, че витамините подобряват зрението.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) третира витаминните добавки по различен начин от лекарствата. FDA не тества продуктите с хранителни добавки за безопасност и ефективност, преди да бъдат пуснати на пазара. Законът не изисква производителят или продавачът да докаже, че претенцията е точна или истинска, преди да се пусне продукта.

Макар да е вярно, че гледайки екрана часове наред, се излагате на синя светлина от устройството ви, няма доказателства, че това уврежда очите ви.

Но има все повече доказателства, че синята светлина изглежда засяга циркадния ритъм на тялото, нашият естествен цикъл на събуждане и сън. През деня синята светлина ни събужда и ни стимулира. Но прекаленото излагане на синя светлина късно през нощта от телефона, таблета или компютъра може да затрудни съня ви.

Витамини и очни болести

Има едно сериозно очно заболяване, доказано, че се повлиява от витаминните добавки - макулна дегенерация (AMD). Д-р Емили Чеу и нейните колеги изследват дали някои комбинации от витамини могат да помогнат на пациентите с AMD да запазят зрението си. Те открили, че витаминната формула, която са развили, може да предпази от загуба на зрението. Но само при някои пациенти. Витамините могат да забавят напредването на AMD и да ви помогнат да запазите зрението си по-дълго, ако имате средно AMD или напреднало AMD на едното око. Проучването не показва полза при пациенти с ранна AMD.

Какво съдържа витаминната формула? Витамин С, 500 mg; витамин Е, 400 IU; цинк, 80 mg; мед, 2 mg; лутеин, 10 mg; и зеаксантин, 2 mg.

 Д-р Чеу казва, че просто добре балансирана диета може да подпомогне здравето на очите. Затлъстяването е свързано с повишените шансове за развитие на катаракта, глаукома, AMD и диабетна ретинопатия. Но спазването на диета, богата на плодове, зеленчуци и хранителни вещества, като например сьомга и ядки, може да намали риска от тези очни заболявания.

Изследванията също така показват, че пациентите, които са консумирали прясна риба, важен източник на омега-3, са с по-нисък риск от развитие на AMD. Въпреки това, проучванията, сравняващи пациентите, приемали омега-3 добавки с тези, които не са приемали, не показват намаляване на риска от AMD.

Преди да вземете витаминна добавка, помислете за тези точки от FDA:

  • Нека вашият медицински специалист да ви помогне да разграничите надеждна от съмнителна информация.
  • Свържете се с производителя за информация относно продукта, който възнамерявате да използвате.
  • Някои добавки, включително хранителни вещества и растителни компоненти, могат да бъдат токсични. Някои съставки и продукти могат да бъдат вредни, когато се консумират в големи количества или се приемат за дълъг период от време. Някои съставки, използвани в комбинация с някои други лекарства, вещества или храни, също могат да бъдат вредни.
  • Не самодиагностицирайте здравословно състояние. Работете със здравните специалисти, за да определите как най-добре да постигнете оптимално здраве.
  • Не замествайте витаминната добавка за лекарства или терапия с рецепта или за разнообразието от храни, които са важни за здравословното хранене.
  • Не приемайте, че терминът "естествен" по отношение на даден продукт гарантира, че продуктът е здравословен или безопасен.
  • Научете се да разпознавате неверни твърдения. Ако нещо звучи прекалено добре, за да е истина, вероятно е така.


+35942601460 - Обадете ни се сега !