Промени предпочитания за бисквитки
Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Птеригиум (око на сърфист)


Какво е птеригиум?


"Окото на сърфиста" или птеригиумът (pterygium) е месест свръхрастеж на конюнктивата (тънката прозрачна мембрана на повърхността) на вашето око. Тъканта е с триъгълна форма и с розов цвят, може да се видят фини кръвоносни съдове. "Окото на сърфиста" обикновено се образува от вътрешната страна на окото, която е най-близо до носа ви (в позицията на 9 часа) и расте към областта на зеницата.Понякога може да расте и от външния край на окото ви (в позицията на 3 часа). Растежът може да се появи в едното око или и в двете. Птеригиумът може да расте бавно през роговицата през целия ви живот или растежът да спре след определен момент. В екстремни случаи може да покрие зеницата ви и да причини проблеми със зрението. Може да изглежда странно и досадно, да създава естетичен проблем, но като цяло не е опасен.


Причини


"Окото на сърфиста" обикновено се причинява от дългосрочно излагане на ултравиолетова светлина от слънцето или продължително дразнене на очите от горещо, сухо време, вятър и прах.

Въпреки че е кръстен на определен тип спортист, този общ растеж на очите може да засегне всеки, който прекарва много време на открито.


Симптоми


Въпреки че обикновено е безболезнен, птеригиумът може да причини и някои неприятни симптоми. Очите могат да са раздразнени, зачервени, подути или сухи и сърбящи. Може да има чувство на песъчинки в окото, сълзене, проблеми със зрението, ако расте през роговицата, напр. замъглено виждане.


Диагностицирането е по външния вид и не са необходими специални тестове.


Лечение на птеригиум


Може да не се нуждаете от лечение, ако нямате дискомфорт или болка и не пречи на зрението ви. Вашият очен лекар може да препоръча редовни посещения, за да следи за растежа и евентуални проблеми със зрението. Може да бъдете посъветвани да носите слънчеви очила и шапка, когато сте на открито за защита от ултравиолетовите лъчи. Това ще спре или забави растежа на птеригиума.

Ако имате лек дискомфорт, вашият очен лекар може да ви препоръча изкуствени сълзи или други локални средства под форма на капки или мехлеми с лубрикантен ефект. Ако има възпалителни прояви, може да препоръча капки с противовъзпалителен ефект. Мехлемите и капките за очи ще ви помогнат да се почувствате по-добре, но няма да премахнат птеригиума. Единственият начин да се отървете напълно от него е да се подложите на операция. Тя е наложителна, ако птеригиумът става достатъчно голям, за да причини зрителни проблеми. Птеригиумът може да бъде отстранен и по козметични причини. Повечето птеригиуми се появяват отново през първите 12 месеца след операцията.


Превенция


Има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите "окото на сърфиста", да забавите растежа му, ако имате такова, и да не го получите отново след операция:

1) Носете слънчеви очила и шапка с широка периферия, за да предпазите очите си от ултравиолетова светлина. Изберете варианти, които блокират 99%-100% от ултравиолетовото A и B лъчение. Носете ги дори в облачни дни. Обгръщащите варианти осигуряват най-добрата защита срещу ултравиолетова светлина, прах и вятър. Носете ги и когато сте в колата. За разлика от предното стъкло, страничните прозорци на вашия автомобил не предпазват от ултравиолетовите лъчи.

2) Използвайте изкуствени сълзи, за да поддържате очите си овлажнени, особено ако живеете в сух район.

 

Пингвекула (Pinguecula)

Пингвекулата, подобно на птеригиума е израстък на конюнктивата. Пингвекулите обикновено са жълто-белезникави надигания, които могат да бъдат пълни с протеини, мазнини или калций. Подобно на птеригиума, те обикновено растат от страната, която е най-близо до носа ви, но обикновено не растат върху роговицата. Причините за появата на pinguecula са същите като при птеригиум - много време навън на слънце и вятър без защита на очите. Но пингвекулите обикновено не причиняват симптоми и не е необходимо да бъдат премахвани.

+35942601460 - Обадете ни се сега !