Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Операция на катаракта и видове лещи

При операцията на катарактата естествената леща бива изсмукана и заменена с изкуствена (вътреочна леща). Окото не може да произведе чист образ без леща.

Най-модерният метод за лечение на катаракта с помощта на техника от най-ново поколение е ФАКОЕМУЛСИФИКАЦИЯ.

Операцията е безкръвна и безшевна. Извършва се през много малък разрез. Лещата трябва да стане на емулсия. Самата интервенция отнема 7 – 8 минути, а понякога и по-малко.

Факоемулсификацията се прилага с изключителен успех в Очен медицински център „Верея“, благодарение на уникалния за региона апарат - Центурион. Този апарат, който е  последна дума на медицинската техника при лечение на катаракта осигурява непроменящо се очно налягане по време на самата операция. Имплантирането на вътреочната леща е облекчено до минимум, благодарение на компютъризираната система на апарата. При употребата на този апарат за извършване на факоемулсификация се постига минимално триене и механично въздействие върху очната ябълка и няма странични увреждания.

Видови вътреочни лещи

Вътреочната леща е изкуствена леща, която замества помътнялата човешка леща (перде) и възстановява зрителната функция на окото. В исторически план, първите вътреочни лещи са твърди. Те са най-масовите лещи допреди десетина и повече години, когато операциите за катаракта са извършвани през голям отвор без използване на ултразвук. Възстановяването и дискомфортът при пациенти с поставени твърди вътреочни лещи  продължават по-дълго време, а рискът от значителен постоперативен астигматизъм е голям.
С развитие на очната хирургия твърдите лещи отстъпват място на новото поколение вътреочни лещи – меките вътреочни лещи.

Предимството на меките вътреочни лещи е, че те се имплантират през малък отвор.

Разнообразието от меки лещи е голямо, като се започне от материала, от който са изработени, технологията, дизайна и се стигне да различните допълнителни екстри като филтри, допълнителни фокуси и т.н.
Според материала биват хидрофилни и хидрофобни. Разликите не са големи - може би най-коментираната разлика е по-високата честота на възникване на вторична катаракта при хидрофилните лещи.

Според дизайна на оптиката различаваме основно сферични и асферични  вътреочни лещи. Предимството на асферичните лещи е подобрената контрастна чувствителност и дълбочина на фокуса.

Вътреочните лещи включват филтри за защита на ретината на окото от излагане на UV и друга потенциално вредна светлинна радиация. Офталмологът избира филтрите, които ще предоставят подходяща защита за специфичните нужди на пациента.

Лещи с допълнителен филтър, т.нар. - жълти лещи. Допълнителният жълт филтър се счита, че доближава този тип лещи най-много до нашата естествена леща, тъй като тя също е жълта. Освен това жълтият цвят филтрира вредната синя светлина, която се смята, че е токсична за клетките на жълтото петно (макулата). Подходяща е за всички възрасти и особено млади хора и хора със заболявания на макулата.

Според технологията на изработка има три основни вида вътреочни лещи:


МОНОФОКАЛНИ – ЕДНОФОКУСНИ ЛЕЩИ

Това са най-познатият тип вътреочни лещи, който се използва от няколко десетилетия. Традиционният метод за операция на катаракта включва именно монофокална – еднофокусна леща.

  • Този вид лещи са създадени, за да коригират зрението на близка, средна, или далечна дистанция;
  • Повечето хора използват монофокални лещи, за да коригират далечното си зрение и използват очила само за четене и други дейности на близко разстояние;
  • При катаракта и на двете очи е възможно в едното око да бъде имплантирана монофокална леща за близко виждане, а в другото око – монофокална леща за виждане надалеч. Това е известно като „монозрение“. Повечето хора, които избират монозрението, преминават през кратък период на адаптация, тъй като мозъкът се научава да вижда с подходящото око за всеки конкретен случай. При желание за рефрактивна хирургия, като перманентна форма на монозрение, може би е най-добре да се направи опит с контактни лещи, преди да вземете решение.

Този вид вътреочна леща има една точка за фокусиране и е много подходяща за възстановяване на функционалното зрение за далеч.

Тази леща обаче не премахва нуждата от носене на очила за виждане наблизо, нито пък необходимостта от очила или допълнителна оперативна намеса за коригиране на съществуващ астигматизъм или друга рефракционна аномалия.

МУЛТИФОКАЛНИ – МНОГОФОКУСНИ ЛЕЩИ

Това са нов тип вътреочни лещи, които намалят драстично или напълно елиминират нуждата от очила.

  • За този тип вътреочни лещи е характерно множеството от фокусни зони или пръстени. В зависимост от това къде входящата светлина се фокусира през зоните, пациентът може да бъде в състояние да види ясно и близки и далечни обекти.
  • Дизайнът им позволява на определени мускули на окото да движат лещата напред и назад променяйки фокуса, както при естествената леща, за ясно зрение на близко и далечно разстояние.
  • Способността да се чете или да се изпълняват и други задачи без очила е различна при всеки човек, но за най-добри резултати се препоръчва поставянето на мултифокални вътреочни лещи и в двете очи.
  • Обикновено от 6 до 12 седмици, след операция на второто око, мозъкът се адаптира напълно и зрението се подобрява.

За много хора, тези видове вътреочни лещи намаляват, но не премахват необходимостта от очила или контактни лещи. Например, човек може да чете без очила, но думите са по-малко ясни, отколкото с очила.
Адаптирането с тези вътреочни лещи при всеки човек е различно и може да зависи както от размера на неговите зеници, така и от други фактори, касаещи здравето на очите му.

Хората с астигматизъм могат да поискат от своя офталмолог торични вътреочни лещи и съответните процедури.

Странични ефекти, като отблясъци, ореоли около светлини или намалена острота на зрението (контрастната чувствителност) могат да се появят особено през нощта или при слабо осветление. Повечето хора се приспособят и не се притесняват от тези ефекти, но тези, които често шофират през нощта или трябва да се фокусират върху близък обект на работа, може да бъдат по-доволни от монофокалните вътреочни лещи.

ТОРИЧНИ ЛЕЩИ 

Астигматизмът е състояние на очите, което нарушава или замъглява способността да се виждат едновременно близки и далечни обекти.

Вече съществуват и специални вътреочни лещи, коригиращи астигматизъм. Те са специално разработени за пациенти с катаракта и роговичен астигматизъм.

При пациенти, имащи астигматизъм се поставя именно такава специална леща, която да компенсира тази зрителна аномалия. Тя се нарича торична и има добавъчен диоптър на градус, за да фокусира светлината точно върху ретината. Торичните лещи са монофокални вътреочни лещи с вградена корекция на астигматизъм.

Хората, които искат да се намали (или евентуално да се елиминира) необходимостта от очила, може да изберат допълнителна процедура, наречена „лимбални релаксиращи инцизии“ (малки разрези, които позволяват формата на роговицата да бъде кръгла или по-симетрична). Тази процедура може да бъде направена по време на операция на катаракта, или отделно.

+35942601460 - Обадете ни се сега !