Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Заболявания на ретината - Отлепване на ретината

Отлепване на ретината е най-опасното заболяване на очите, което може в относително кратък период от време да доведе до пълна загуба на зрението. Според статистиката, 72% от всички случаи на слепота се дължат на появата на отлепване на ретината.

Отлепване на ретината се получава, когато тя се отдели от подлежащата съдова обвивка или нервният слой на ретината (изграден от фоторецептори и нервни клетки) се отдели от пигментния й слой. В тези случаи се нарушава храненето на ретината и снабдяването й с кислород, а това води до нейното неправилно функциониране.

Ако на този етап не се предприемат незабавни действия може да се стигне до загуба на зрението на засегнатото око.

Причини за възникване на отлепване на ретината

Такова състояние може да възникне в резултат на травма и то не непременно директна травма на окото, например при удари по главата или дори при прекомерни упражнения и стрес. Причина за отлепване на ретината могат да бъдат общи заболявания на тялото, като например диабет, хипертония, бъбречни заболявания,  инфекциозни (особено вирусни инфекции) заболявания и заболявания на жлезите с вътрешна секреция (на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези). Състояния, увеличаващи риска от отлепване на ретината са също: Късогледство, Претърпяна катарактна екстракция, Глаукома, Предхождащо отлепване на ретината на другото око, Наличие на рискови зони в ретината, Наследствена обремененост.

Важна причина  е също възрастта - отлепване на ретината се появява най-често при хора след шестдесет години, въпреки че може да се появи във всяка възраст.

Симптоми

Понякога отлепването на ретината се случва без да предизвика особени симптоми.

Веднага след като болестта прогресира зрението на засегнатото око се влошава.

Алармиращите симптоми за отлепване на ретината са:

Кой от всичките симптоми ще се появи пръв зависи от мястото, на което става отлепването на ретината.

Важно е пациентът да следи за тези симптоми и ако се появят да отиде на преглед, за да се установи дали има някаква сериозна причина за тези оплаквания.

Диагностика

Диагностиката на отлепване на ретината се извършва със следните изследвания:

Лечение

Лечението на отлепената ретина е единствено хирургично. Това е единственият надежден метод за премахване на патологията, терапевтични методи могат да бъдат използвани само като допълнителни.

Принципът е да се открият и блокират (затворят) всички ретинални разкъсвания. Ако се установи, че в ретината има дупка, първата интервенция, която се предприема е третиране с лазер. 
Лазерният лъч предотвратява отлепването на ретиналните слоеве, вследствие на тази дупка, като слепва ретиналните слоеве по ръбовете на ретиналния дефект и така стопира нахлуването на течност между тях.

Ако този метод не помага, се преминава към хирургична интервенция. Тя зависи от стадия, на който е ретиналното отлепване, както и от причините за него. Един от вариантите е еписклералната пломба. Това е интервенция, чрез която еписклерално (над склерата) се пришива специален силиконов материал над ретиналната дупка, който предизвиква вгъване на склерата към ретината и по този начин се предотвратява ретиналното отлепване, а течността, натрупана между слоевете се източва. Еписклералната пломба може да се използва за корекция на ретинални разкъсвания, при които пневматичната ретинопексия не може да бъде приложена. Има недостатъкът, че е по-болезнена, поне ден – два след процедурата. Зрението се възстановява по-бавно, обикновено времето се измерва в седмици или месеци, вместо в дни или седмици.

Когато се касае за тракционно отлепване на ретината, се извършва витректомия. При нея се премахва стъкловидното тяло (гелообразната течност, изпълваща окото) и очната ябълка се изпълва с газ или силиконово олио, целта на които е да притискат ретиналните слоеве един към друг.

Резултатът от различните видове лечение зависи от много фактори: каква част от ретината е засегната, големината на дефекта, стадият, в който е открито отлепването и др.

Профилактика на заболяванията на ретината включва: правилно хранене, физическа активност, редовни медицински прегледи, особено при хора, чиято работа е свързана с повишен визуално натоварване, продължителна работа на компютър.

+35942601460 - Обадете ни се сега !