Понеделник - Петък: 09:00 - 18:00
Събота: 09:00 - 14:00
0899 61 42 20
042 601 460
Запази час

Заболявания на ретината - Ретинопатията на недоносеното

Повече от 60 000 деца по света са слепи от ретинопатия, а огромният брой на случаите с едностранна слепота и тези със сериозни зрителни нарушения е неизвестен.

Ретинопатия се наблюдава при над 20% от преждевременните раждания.

Ретинопатията на  недоносенито е заболяване на очите, което се случва в малък процент от недоносените бебета, където анормални кръвоносни съдове растат върху ретината. Ретинопатията на недоносеното  се среща по-често при по-малки бебета, с много ниско тегло при раждане. Честотата е в зависимост от теглото на раждане и достига 50-70% при родените с тегло под 1250 гр.

Ретината на недоносеното дете все още се развива.

В някои случаи анормалните кръвоносни съдове могат да се свият и да изчезнат без лечение.

В други случаи могат да продължат да се развиват и да възникнат сериозни проблеми с очите и зрението на недоносените деца, като например:

Кръвоносните съдове в окото обикновено завършват свето развитие в последните няколко седмици преди раждането. Недоносените бебета обаче  се отделят от  матката преди кръвоносните съдове на окото да са имали възможност да се развият напълно.

Лекарите не знаят със сигурност какво причинява ретинопатията на недоносеното. Все още не са изяснени докрай всички фактори, които оказват влияние върху това заболяване и понастоящем се извършват много проучвания. Анализират се редица фактори за ролята им в развитието на заболяването, но основни са малката гестационна възраст и ниското тегло на раждане.

Други фактори, които могат да имат отражение върху развитието на ретинопатията на недоносеното включват:

Симптоми

При децата с ретинопатия не се наблюдават симптоми. Външни белези се забелязват едва когато заболяването е много напреднало или прогресира до отлепване на ретината.

Диагноситика

Единственият начин за откриване на заболяването са периодичните прегледи на очните дъна на недоносеното.

Неонатолозите следят всички рискови деца и ги насочват за преглед при детски офталмолог на 4 седмица след раждането. 

Честотата на прегледите зависи от състоянието на очното дъно и се преценява от офталмолога. Прегледите се извършват докато завърши развитието на ретината. Често това отнема няколко месеца. Тези прегледи се осъществяват от детски офталмолози с достатъчно дълъг опит и специална подготовка по отношение на заболяването.

Лечение

Ранните етапи на ретинопатията на недоносеното не се нуждаят от лечение.  

Ако заболяването напредне се използва лазерното лечение за отстраняване на анормалните кръвоносни съдове.

Друго възможно лечение, което все повече навлиза през последните години  е инжектирането на медикамент „Авастин“ в окото.

При всички случаи оценката на състоянието на ретината и вида на лечението трябва да се преценят от опитен експерт в областта на ретинопатията.

+35942601460 - Обадете ни се сега !